Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 342 im. Jana Marcina Szancera w Warszawie
W naszej szkole od zawsze kultywowane i podtrzymywane są przepiękne polskie tradycje i obrzędy. Jednocześnie warto, by uczniowie poznawali ciekawe tradycje związane z innymi kulturami i krajami. I tak też jest ze znanym amerykańskim Świętem Dziękczynienia – Thanksgiving.
Obchodzone jest ono w Stanach Zjednoczonych w czwarty czwartek listopada jako pamiątka pierwszego Dziękczynienia członków kolonii Plymouth w 1621. Świętem narodowym ogłosił je w 1863 roku prezydent Abraham Lincoln. Zazwyczaj spędza się je w gronie rodzinnym, a tradycyjną potrawę stanowi pieczony indyk. Momentem wieńczącym całe święto jest uroczysta kolacja w gronie najbliższych, podczas której dziękuje się Bogu za wszystko, co dobre. Na każdym stole obowiązkowo króluje pieczony indyk – roast turkey, podawany z dwoma rodzajami sosów – pieczeniowym - gravy i żurawinowym – cranberry sauce oraz z warzywami - vegetables. Charakterystycznym elementem głównego dania jest stuffing, czyli nadzienie indyka – z różnymi warzywami, suszonymi owocami, grzybami i orzechami.
Podczas Święta Dziękczynienia nie może także zabraknąć ciast. Najbardziej popularne z nich to ciasto dyniowe - pumpkin pie oraz ciasto z jabłkami - apple pie.
Z okazji Święta Dziękczynienia uczniowie klas ósmych dwujęzycznych (8a i 8b) w dniu 28 listopada 2019r. przygotowali projekt edukacyjny przybliżający historię i zwyczaje towarzyszące temu świętu. Poprzez prezentacje multimedialne (wykonane w języku angielskim, przez uczniów klasy 8a) oraz przygotowanie stołu z różnymi potrawami charakterystycznymi dla Thanksgiving, m.in. indyka, szarlotki (Apple pie), sosu żurawinowego, potraw z ziemniaków, pieczonych warzyw „poczuliśmy” atmosferę pierwszej wspólnej uczty Pielgrzymów i Indian.
Podczas wspólnego świętowania, na które uczniowie klas dwujęzycznych zaprosili również uczniów innych klas, mieliśmy okazję nie tylko obejrzeć i wysłuchać prezentacji dotyczących Thanksgiving, ale również obejrzeć filmiki nakręcone przez uczniów w domu podczas wykonywania potraw.
Oczywiście wszystkie prezentacje i filmiki zostały wykonane w języku angielskim.
Opracowały: Anna Stec, Barbara Zawisza
Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami.